LoginKullanıcı AdıŞifre
Beni hatırla    
Kayıt Ol
Kayıt Ol
Özel mesajlarınızı kontrol etmek için login olun
Özel mesajlarınızı kontrol etmek için login olun
aspirinforum Forum Ana Sayfası » aspirin içeriğinden

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder
enine boyuna 3.sınıf araştırması !
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
boss
Site Admin

MesajTarih: Cum Şub 22, 2008 3:39 pm    Mesaj konusu: enine boyuna 3.sınıf araştırması ! Alıntıyla Cevap Ver

3.sınıf öğrencileri , 4 .sınıf yolunda bir engeli daha kayıpsız atlatma düşüncesinde. Gündemde iölp ’nin 3.sınıfı var.

Bir çok öğrenci Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinin bu yeni bölümüne tereddütle geldi. Hemen hemen herkesin aklında bir “acaba...?” sorusu vardı.Kimisi bu boşluğu “acaba buradan çıkınca gerçekten öğretmen olabilecek miyiz?”’ile doldurdu kimisi “acaba bu bölümle diğer herhangi bir üniversitenin İngilizce öğretmenliği bölümü arasında gerçekten bir fark yok mu?”’ile... Önyargılı davranıp da bu bölümü tercih etmeyenlerin sayısının da çok olduğunu herkes biliyor.Doğruyu söylemek gerekirse iölp’yi tercih edip de ilk sene başlayan hiçbir kimsenin bu bölüm hakkında detaylı bir bilgisi yoktu.Adeta gözü kapalı geldiler. Herkesin hedefi bir İngilizce öğretmeni olabilmekti.Okullar açıldıktan sonra öğrenciler eğitim yerlerini ve olanaklarını gördüler ,bir yandan da kafalarında iölp’nin avantajlarını ve dezavantajlarını sıraladılar.Bazen avantajlar ağır bastı bazen dezavantajlar.

İölp’yi tercih ettikten sonra ayrılmayı düşünenlerin sayısının da küçümsenemeyecek kadar çok olduğunu kendi ilimden biliyorum.Hatta bazıları bir sonraki sene tekrar üniversite sınavına bile girdi. Girmeyenlerin kafasında da bu düşünce hep dolandı durdu.

İölp’nin ilk senesi sonunda bir çok öğrenci sınıfta kaldı. Bazıları bunu derslerin zorluğuna bağladı bazıları gerçekten çalışmamasına.Hangisi doğruydu bu kişiden kişiye değişir belki ama şu bir gerçek ki,bu olay bundan sonraki senelerde iölp’yi tercih edenlere dikkatli olmalarını konusunda ipuçları verdi.iölpnin ilk senesinde sınıf tekrarı yapanların sayısının oldukça yüksek olması bölüm hakkındaki soru işaretlerini de beraberinde getirdi.sınıfta kalmayı bırakın,sınıfta kalma lafını hayatı boyunca duymamış bir çok öğrencinin yaşadığı bu ilk,bu öğrencileri şaşırtmaya yetmişti.

Birçoğumuz okuduğumuz bölümü başkalarına anlatmada güçlük çekti birçoğumuzda anlatmaktan kaçındı. Tüm sene boyunca bir tarafa iölp’nin avantajları sıralandı bir yana dezavantajları.Kimisi okuduğu bölümden memnundu kimisi de hep memnun rolü yaptı.

2002/2003 senesinde 3.sınıflar gündeme oturmuştu .Onları gündeme taşıyan şey ise uzaktan aldıkları dersler ve bu derslerden aldıkları notlardı.Çoğu 3.sınıf öğrencisi, derslerin zorluğundan şikayetçiydi. 7 İngilizce ve 2 Türkçe dersin her sınavında, o derslere ait kitapların yüzlerce sayfasından sorumlu oluyorlardı.Üstelik tüm derslerin sınavları 2 gün içerisinde yapılıyordu.Ayrıca,yıl içerisinde 2 ara sınav,1 final ve (gerekirse) 1 bütünleme sınav hakları vardı.2 ara sınavın %50’siyle final sınavının %50 si ders geçme notlarını belirliyordu.İlk ara sınavın ardından alınan düşük notlar,bazı öğrencilerin diğer sınava girmelerinin bile gereksiz olduğu durumları ortaya çıkardı.final sınavına gelindiğinde ise bazı derslerden başarılı sayılabilmeleri için 100 puanın üzerinde not alması gereken öğrencilerin sayısı da küçümsenmeyecek kadar çoktu.Sonuç olarak,2002/2003 döneminde çok az sayıda öğrenci 4.sınıfa geçti.2000 yılında 2500 kişiyle başlanan iölp’nin 4.senesinde 4.sınıfa geçen öğrenci sayısı ise sadece 192 oldu.Bu başarısızlığa, öğrenciler sistemi,sistem ise yetersiz çalışan öğrencileri sebep gösterdi.Ama sebep ne olursa olsun, bir şeylerin yolunda olmadığı çok açıktı.

Bir çok öğrenci,bu başarısızlığın üstesinden gelebilmek için çeşitli yollar denenmesinin gerekli olduğunu düşündü.Bazıları;ders geçme baraj notu olan 70 puanın daha aşağı çekilmesinin,bazıları;tüm derslerin sınavlarının 2 gün içerisinde değil de birkaç haftaya yayılarak yapılmasının başarıyı arttıracağını savundu.Bazıları ise sınav kağıtlarının sınav sonunda öğrencilere verilmesi de dahil olmak üzere sınav sisteminin baştan aşağı değiştirilmesi taraftarıydı.

Geçtiğimiz dönemde,yani 2003/2004 eğitim-öğretim döneminde iölp’nin 3.sınıfına yönelik bazı girişimler yapıldı.Ara sınav sayısı 2’den 3’e çıkarılarak öğrencilerin başarılarının artırılması amaçlandı.Bazı derslerin kitaplarında ufak çaplı değişiklikler yapılırken,sınav sorumluluklarının da her sınav için ayrı olması yoluna gidildi.Bundan önceki dönemde,3.sınıf öğrencilerinin 2.ara sınav kapsamlarına 1.ara sınav üniteleri de dahildi.

Yapılan bu değişikliklerle 2003/2004 eğitim-öğretim yılında 3.sınıf öğrencilerinin daha başarılı olacakları düşünülürken,yeni eğitim öğretim yılının ilk sınavlarıyla birlikte bu düşünceler de yerini karamsarlığa bıraktı.Yine bir çok öğrenci,3.sınıfın ilk sınavlarından düşük notlar aldı,diğer sınavlarda da durum değişmedi.Final sınavına girilirken bir çok öğrenci geçen sene yapılan değişikliklerin başarıyı getirmeyeceğini ve daha köklü değişikliklerin yapılması gerektiğini düşünmeye başlamıştı.

Final sınavı sonrası bilindik akıbetlerini bekleyen bir çok öğrenciye,final ve bütünleme sınavlarından 70 alma zorunluluğunun kaldırıldığı ve 3.sınıftan 2 dersin (ingilizce sınav hazırlama ve dil edinimi) 4.sınıfa aktarıldığı haberi sınıf geçme konusunda umut ışığı oldu.Aslında bu gelişmeler tabiri caizse yıllardır beklenen gelişmelerdendi.Bütünleme sınavlarıyla,tamamına olmasa dahi bir çok öğrenciye bu yenilik 4.sınıf kapılarını da açıyordu.3.sınıf bazı öğrencilere ise bu yenilik hiçbir şey ifade etmiyordu.Çünkü, yapılan son yenilikle bile yine bazı derslerin bütünleme sınavlarından 100 puan üzerinde not almaları gerekiyordu.Her ne olursa olsun,bu yenilik iölp tarihinde bir ilkti ve çoğu öğrenci tarafından olumlu karşılandı.

Yapılan bu değişikliklerin ardından çoğu öğrenci “daha önceden yapılamaz mıydı bunlar?” “İlla değişikliklerin yapılması için birilerinin bir şekilde zarar görmesi mi gerekiyor?” şeklinde,yapılan değişikliklere sitemlerini ifade etti.

Tüm iölp 2002/2003 eğitim-öğretim yılının yaz aylarında ilk kez “yaz kursu” terimiyle karşılaştı. Öğrencilerin derslerdeki başarısızlıklarının bir ölçüde önüne geçilmesini ve öğrencilerce anlaşılmayan konuların anlatılmasını öngören “yaz kursuna” ilk sene epey öğrenci katıldı.Kuşkusuz,yaz kursuna katılan bu öğrenciler yaz kursunun yararını da gördüler.Fakat bütünleme sınav sonuçlarıyla birlikte “yaz kursu”nun dahi başarıyı artırmada tek etken olmadığı apaçık ortaya çıktı.

2003/2004 eğitim-öğretim dönemi sonunda yaz kursunun 2.si organize edildi.Katılım 400ün üzerinde oldu.Bu kez kapsamı biraz daha genişletilen yaz kursunda öğrencilerin almak istedikleri dersleri kendilerinin belirlemelerine izin verildi.Yani,aynı dersi isteyen öğrencilerin sayısı bir sınıf açacak kadar çoğunluğa ulaşılması durumunda o dersler verilecekti.Öyle de oldu.Fakat yaz kursuna katılan öğrencilerden bir çoğu da bütünleme sınavlarından istediklerini bulamadı.Elbette ki,yaz kursu öğrencilere bütünleme sınavlarından %100 başarı sağlayacaklarını garanti etmemişti,bunu hiçbir kurs yada öğretim programı garanti edemezdi de.Ancak,yaz kursuna katılan öğrenciler yaz kursunu adeta bir çıkış yolu olarak görmüştü.Bunda da haklıydılar.1 dönem boyunca sadece kitaptan takip ettikleri ve öğretmen anlatımından uzak aldıkları derslerin sınavlarından istedikleri başarıyı sağlayamayan öğrenciler,yaz kursuna giderek en azından bazı derslerde öğretmen anlatımına başvurarak o derslerden başarılı olmayı ümit etmişti.

Şimdi yeni bir dönemdeyiz.Kuşkusuz 3.sınıflar için yapılan tüm bu çalışmaların iölp öğrencilerini olumlu yönde etkileyeceği kesin.En azından iölpye bu sene yada bir en fazla iki sene önce başlamış olan öğrenciler 3.sınıfa geldiklerinde,kendilerinden önceki öğrenciler kadar zorlanmayacaklar bu sınıfta !!!

İölp’nin ilk senesinin ardından yaşanan sınıfta kalma oranı yüksekliğinin diğer senelerde düştüğü gibi 3.sınıfta kalan öğrenci oranı yüksekliği de bir gün azalacak mı hep beraber göreceğiz.

Yapılan bu değişikliklerle 3.sınıftan ne derece başarı alınacağını hep birlikte göreceğiz bu sene.Ama şu da bir gerçek ki; öğretmen anlatımından uzak olarak alınan 3.sınıf derslerinden başarı sağlama konusunda, bu sene de 3.sınıf öğrencilerin tamamına yakını epey zorlanacak.Şimdiden,tüm ders sınavlarının 2 gün içerisinde yapılması,sınav sorularının sınav bitiminde öğrencilere verilmemesi ve halen 70 olan ders geçme baraj notu 3.sınıfların başarısını bu sene de etkileyecek faktörler gibi gözüküyor.Tüm bunlara karşı yine de tüm iölp öğrencilerinin elinde bir silah var ki;o da çalışmak. Çalışmak için çalışmak değil,gerçekten ve sistemli bir şekilde çalışmak.Bu silahla iölpyi vuran öğrencilerin varlığı bize örnek olmalı.

Şu an için iölp sistemi çoğu iölp öğrencisi için istediği gibi olmasa da,yine de iölpde okuduğumuz için kendimizi şanslı sayıyorum.

Yeni dönemde tüm öğrenci arkadaşlara başarılar diliyorum.hepimize kolay gelsin.

sayfa içerisindeki öğrenci genellemeleri bir grup A.Ü. AÖF İÖLP öğrencisini kapsamaktadır.genellemeler tüm İÖLP öğrencilerine mal edilemez.

UYARI :
şuan incelemekte olduğunuz sayfa clubaspirin’in kendi metni yada çalışmasıdır.ilgili yerden izin almadan metnin yada çalışmanın internet ortamında kullanılması
kesinlikle yasaktır.
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    aspirinforum Forum Ana Sayfası » aspirin içeriğinden Tüm saatler GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız