boss Site Admin

|
Tarih: Cum Şub 22, 2008 3:36 pm Mesaj konusu: iölp'ye yeni başlayanlar için iölp klavuzu ! |
|
|
İölp’ye yeni giren arkadaşlarımıza önce iölp’ye hoşgeldiniz diyorum ve aramıza yeni katılan arkadaşlarımıza iölp hakkında ,gerekli olduğuna inandığım, bazı ön bilgiler vermek istiyorum.
Önce dersler.Derslerde başarılı olmak için bence ders kitaplarını çok sıkı takip etmek gerekiyor. Zaten sınavlarda sorulan soruların çoğu kendi kitaplarımızdaki örneklerle hemen hemen aynı.Belki çok klasik bir tabir olacak ama; ders hocalarınızı dikkatle dinlemenizi ve verilen ödevleri günü gününe yapmanızı tavsiye ederim.”Bugünün işini yarına bırak ki; yarında yapılacak işin olsun” felsefesinden yola çıkarsanız hiçbir yere varamazsınız,belirteyim.Şunu da unutmayın ki dersinize giren rehber öğretmenlerden başka ders konularını sizlere özetleyebilecek kişiler yok. Nasılsa hocanın not verme gibi bir yetkisi yok diyerek dersi alttan alırsanız aleyhinize olabilir,hem konulardan hiçbir şey anlamazsınız hem de sınavlarda başarısız olursunuz.Ders öğretmenlerinin (herhangi olumsuz bir durumda) rapor hazırlayıp ilgili mercie sizi şikayet etme hakkının olduğunu da unutmayın.
Okulu asma gibi bir lüksünüz de yok burada.Çünkü, devamsızlık hakkınız her derste o dersin yıllık ders oranının %10’u kadardır.Diyelim ki haftada 2 saat veya 3 saat olan bir derse 2 hafta gelmediniz, üçüncü haftada gelmezseniz zaten o derse bir daha gelmenize gerek kalmaz,yani başka bir deyişle o dersten başarısız olmuş sayılırsınız.
Hiçbir derse ön yargıyla yaklaşmayın.”Şu dersten nasıl geçicem,çok zor “vb.. gereksiz kaygılara kapılmayın.Aynı şekilde “şu dersten kolaylıkla geçerim” havasında da olmayın.Çünkü bu bölümde hangi dersten kolaylıkla geçip, hangisinden başarısız olacağınız pek belli değil. Bakarsınız hiç ummadığınız taş baş yarar.
İlk kez bu bölüme giren arkadaşların en korktuğu derslerin başında genelde speaking gelir,özelliklede speaking dersi sınavlarının şekilleri öğrencileri bayağı korkutur. Ama inanın fazla büyütmenize gerek yok, speaking’ede diğer derslerinize hazırlanır gibi hazırlanırsanız hiçbir sorun çıkmaz.
3.sınıfa geçen bazı arkadaşlarımızdan şanslı olanlar vekil öğretmenlik görevlerine başladı.Neden şanslı diye soracak olursanız,meb yalnızca,3.sınıfa direkt geçen öğrencilerden, ilgili okuldaki İngilizce öğretmeni açığına göre atama yapıyor.Yani 3.sınıfa direkt geçmeniz hemen göreve başlamanız anlamına gelmiyor. İnşallah ileriki senelerde tüm 3.sınıf arkadaşlarımız kolayca kendilerine okullarda yer bulur.Bazı illerdeki Milli Eğitim Müdürlüklerinin iölpden bihaber oluşları ise gerçekten çok üzücü bir durum.Eğer 3.sınıfa direkt geçtiyseniz bence vekil öğretmenlikten önce 3.sınıf derslerini düşünmeye başlamalısınız.Çünkü bu sene (2003-2004 döneminde) 3.sınıfta okuyan öğrencilerin neredeyse tamamı iki,dört,beş hatta yedi dersten bütünleme sınavına girdi.Bu öğrenciler arasında bütünlemeden 100 bile alsa o dersten geçemeyecek öğrenciler vardı.Dolayısıyla bir çok 3. sınıf öğrencisi sınıf tekrarı yaptı.
Bir çok öğrenci arkadaşımız bu bölümün bir çok avantajının yanı sıra bazı eksikliklerinin de olduğunu düşünüyor olabilir.Bu doğrultuda Anadolu Üniversitesi yetkililerine ulaşıp iölp’deki bazı yönetmelikleri bize göre daha makul bir seviyeye indirmek için çaba göstermeyi amaçlayan arkadaşlarımızdan, önceki senelerde yaşanmış başarısız girişimleri göz önünde bulundurmalarını isterim.Her şeyden önce yönetmeliklerle sabitleşmiş olan kuralları değiştirmek çok zor.İlgililere sesinizi duyurmanız ve iölp’nin eksik olduğuna inandığınız bölümlerini onlara iletmeniz,isteklerinizin yerine getirileceği anlamını taşımamalı.Sınav kapsamında olmayan bir konunun öğrencilere sınav sorusu olarak önlerine gelmesi gibi bariz bir hata ise geçtiğimiz sene Üniversite tarafından kabul edilerek düzeltilmişti.Demem o ki,yönetmelikle sabitleşmiş kuralları değiştirmek imkansız ama dönem içerisinde iölp’de yapılan yanlışlıklar (özellikle sınav itirazları) ise düzeltilebiliyor.
Kendi bakış açımdan bu bölümü ve gerçeklerini yeni başlayan arkadaşlara anlatmaya çalıştım. Bu bölümün içinde olan arkadaşların zaten bu anlattıklarımın hepsinin farkında olduğunu düşünüyorum.İölp’ye yeni başlayan arkadaşlar ise bu bölümü zamanla anlamaya ve kavramaya başlayacaklardır.
Ama ne olursa olsun iölp’nin biz öğrenciler için çok iyi bir fırsat olduğunu ve bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.Tabi bunun yolu da çok çalışmaktan geçiyor.
Tekrar aramıza hoş geldiniz ve hepinize başarılar... _________________ iölpnin en renkli öğrenci sitesi clubaspirin... |
|